Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
[...] być to dobre rozwiązanie z punktu widzenia adaptacji do wysiłku wytrzymałościowego czy też oporowego. W jednym z badań Smith JW i wsp. opublikowanym w Applied Physiology, Nutrition and Metabolizm w grudniu 2017 r. sprawdzono podawania BCAA, węglowodanów lub placebo w trakcie treningu siłowego i wpływ tych substancji na stężenie kortyzolu oraz [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Redukcja masy ciała niedługo stanie się podstawowym celem większości ludzi udających się na indywidualne lub grupowe zajęcia. Dlaczego? Bo większy procentowy udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego [...]
[...] Antonio Paoli,2 José Alexandre Barbosa dos Santos,3 Roberto Deivide Teixeira da Silva,3 José Romulo Pereira Junior,3 Edson Pereira da Silva,3 and Rodrigo Ferro Magosso “Nutrition, Pharmacological and Training Strategies Adopted by Six Bodybuilders: Case Report and Critical Review” Eur J Transl Myol. 2017 Feb 24; 27(1): [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
[...] przekąsek, mięs i najróżniejszych dań. Podstawowymi wersjami ketchupu jest sos ostry oraz łagodny. Tak kultowego sosu nie mogło również zabraknąć w linii produktów SFD Nutrition. KECZUPOS, bo taką nazwę nosi nowy produkt, jest jednak wyjątkowy i różni się od standardowych sosów pomidorowych. W czym tkwi ta wyjątkowość produktu SFD? [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
[...] Better than a Supplement for Selenium” Medical Daily. “Fight Memory Loss By Eating Walnuts: Less Than A Handful A Day Maintains Cognitive Function” NHANES. The Journal of Nutrition, Health & Aging. 2014. NBC News. Walnuts Have Double the Antioxidants of Other Nuts” The Men’s Health Big Book of Food and Nutrition. National Institutes of [...]
Kofeina należy do jednych z najpopularniejszych środków psychoaktywnych, farmakologicznych na świecie. Pojawiła się ona w takim czasie, iż nie podlegała ścisłym regulacjom prawnym, choć w latach 1984-2004 była substancją zakazaną w sporcie, a jej stosowanie podczas zawodów było zabronione. Niemniej należy dodać, iż kiedyś stosowane testy były [...]
[...] K., Li, S., Zheng, R., Barrio-Lopez, M., . . . Zhou, D. (2015). Sugar-sweetened beverages and risk of hypertension and CVD: A dose–response meta-analysis. British Journal of Nutrition, 113(5), 709-717. doi:10.1017/S0007114514004383 DiNicolantonio JJ, Lucan S.C. The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and [...]
[...] Bueno, N., De Melo, I., De Oliveira, S., & Da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
Tytułowe zagadnienie wzbudza tyle emocji, iż znani dawniej, profesjonalni kulturyści obrzucają się nawzajem wyzwiskami. Niedawno w serwisie Youtube wybuchła burza. Greg Doucette ostro starł się z Lee Priestem. Priest twierdzi, iż Doucette nazwał go idiotą. W rzeczywistości Doucette nazwał Priesta „genetycznym fenomenem” i powiedział, iż „jest on [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1190075/ 14. BARBARA POSPIESZNA I wsp. “Ergogenic effects of dietary nitrates in female swimmers” http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=383206&from=publication 15. Kenneth Vitale, Andrew Getzin „Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations”
Na rynku suplementów diety dostępne jest wiele różnych mieszanek przedtreningowych, ponieważ wciąż udoskonala się proporcje kluczowych składników w nich zawartych. Dobra przedtreningówka musi niezależnie od wielkości porcji, dostarczać wszystkie ważne substancje w dawkach, które nie będą dawały skutków ubocznych, a jednocześnie będą odczuwalnie [...]
[...] to nic nowego, jednak istnieje kilka metod, aby w łatwy sposób podnieść ilość spalanych przez nas kalorii oraz ograniczyć ich ilość w diecie. American Journal of Clinical Nutrition opublikowało badania, z których wynika, że kluczem do sukcesywnego spalania tłuszczu poza treningiem jest jedzenie warzyw, szczególnie tych, które zawierają duże [...]
[...] Institutes of Health. “Choline” Harvard Health Publishing. “Flavonoids: The secret to health benefits of drinking black and green tea?” The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, 1 December 2017, Pages 1413–1421. MedLine Plus. “Lycopene” Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63. Berkeley Wellness. “The Power of Garlic” [...]
[...] Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. https://doi.org/10.1080/07315724.2013.875365 Wirunsawanya, K., Upala, S., Jaruvongvanich, V., & Sanguankeo, A. (2018). Whey Protein [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]